Bize Katıl
Yazılarım
Ziyaretçi Sayımız

Sayfalar

Sayfalar|Hitler |Tekiller

  • Son 24 saatte: 0
  • Son 7 günde: 0
  • Son 30 günde: 0
  • Şu anda: 0

Yabancı kurumlar Türkiye konusunda fikir ayrılığı yaşıyor

Bloomberght – BlackRock, tahvillerde alım fırsatı görürken Wells Fargo, yeni pozisyon almanın “jeopolitik risklere değmeyeceğini” düşünüyor

BlackRock alım fırsatı görürken, Deutsche Bank bekle ve gör stratejisini tercih ediyor. Wells Fargo, alınacak riske değmeyeceğini söylüyor.

Başarısız darbe girişimininin Türkiye piyasalarında yarattığı sarsıntıyla küresel yatırımcılardan bir çok görüş gelmeye devam ediyor. Ancak, büyük finans kurumlarının ortak bir görüşe sahip olduğunu söylemek çok zor.

Darbe girişiminin ardından Türk lirası, tahviller ve hisse senetleri gerilerken volatilite de yükseliyor.

Olumsuz görüşler

1) Wells Fargo – Jeopolitik ortam bulanık

Wells Fargo raporunda, 15 Temmuz’da gerçekleşen başarısız darbe girişiminin, Suriye ve Irak’ta süren IŞİD’e karşı savaşta Türkiye’nin batılı müttefikleriyle ilişkilerini test ettiğini söyledi. Raporda, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başarısız darbe girişimi sonrasındaki sert önlemleri, ülkenin uzun süredir devam eden NATO üyeliği ve AB adaylığı konusunda endişeler yarattı” ifadeleri yer aldı.

Boston’da Wells Fargo Capital Management adına 6 milyar dolar yöneten fon yöneticisi Derrick Irwin’in “Bir çok uzun vadeli siyasi belirsizlik var, ve düşük değerlemeler bu riskleri almaya değmez” dedi. Irwin, Wells Fargo’nun Türkiye hisse senetlerinde “ağırlığı azalt” konumunda bulunduğunu söyledi. Irwin, “Bu aşamada yeni pozisyon eklemiyoruz, ve bazı varlıklar satışa çekmek amacıyla gözden geçiriliyor” dedi.

Wells Fargo portföy stratejisti Brian Jacobsen, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun partisini kongreye götürmesinin ardından Mayıs ayında “nötr”den “ağırlığı azalt” konumuna geçmişti. Jacobsen, Cuma günü gerçekleşen başarısız darbe girişiminin ardından daha da ayı bir pozisyona geçti.

2) Credit Suisse Group – Ekonomiye darbe

Credit Suisse, “Türkiye, cari açığın finansmanında sermaye akımlarına muhtaç, ve Erdoğan’ın darbe sonrası hamleleri yabancı yatırımın düşeceği endişesi yaratıyor” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz ay Türkiye hisse senetlerinde yüzde 20 ağırlığı artır konumuna geçen Credit Suisse analisti Alexander Redman bu hafta, yüksek enflasyon ve TL’de değer kaybı endişeleriyle Türkiye hisse senetleri görüşünü aşağı yönlü revize etti. Londra merkezli çalışan Redman, şimdi BIST 100’ün 2016 sonu itibariyle yüzde 8 değer kazanmasını bekliyor. Redman, darbe girişiminin “GSYİH beklentilerini aşağı çekecek kadar büyük bir güven sarsıntısı” olduğunu söyledi.

Öte yandan, Goldman Sachs Group’ta Moskova merkezli çalışan Clemens Grafe, TL’de kayıpların artabileceği yönünde beklentilerini gözden geçirdi.

Olumlu Görüşler

1) BlackRock – Kısa vadeli alım fırsatı

BlackRock fon yöneticileri New York merkezli Pablo Goldberg ve Londra merkezli Sergio Trgio Paz’a göre, Türkiye’de siyasi ve ekonomik riskler uzun vadede sürebilir ancak bu hafta TL’de satış ve tahvil getirilerinde spreadlerin ABD tahvillerine göre artması alım fırsatı yaratabilir. Goldberg ve Paz 13 milyar dolar üzerinde gelişmekte olan piyasa tahvilleri fonunun yönetilmesinde görev alıyor. Goldberg ve Paz’ın araştırma notuna göre, jeopolitik belirsizliğin ardından, Türkiye “Rusya’nın ekonomik ve politik istikrar modelini takip edecek”.

Brandes Investment’tan San Diego’da çalışan Gerardo Zamorano’ya göre, hisse senetlerinde yaşanan satış alım fırsatı yarattı ve kendisi bu hafta Türkiye hisse senedi pozisyonunu genişletti.

2) Bank of America – Orta vadeli bir fırsat

Bank of America’dan David Hauner’e göre, Türkiye tahvillerinde alım fırsatı oluşabilir ancak henüz durum bu değil. Hauner’e göre, önümüzdeki 2-3 aylık dönemde, Türkiye’nin yabancı para cinsinden tahvillerinde ABD tahvillerine göre spread 50 baz puan artacak, yerel para cinsinden tahvillerde ise artış bunun 2-3 katı olacak. Hauner’e göre, Türkiye varlıkları, Moody’s’den not indirimi beklentisiyle gerileyecek ve bu durum bir alım fırsatı yaratacak. Hauner, Ekim ayı civarında Türkiye varlıklarının toparlanmaya başlayabileceğini düşünüyor.

Hauner, “Yatırımcıların bakış açısından, Moody’s’in gözden geçirmesi muhtemelen darbenin kendisinden daha önemli” dedi. Hauner, “Türkiye’de jeopolitik riskler nedeniyle bir çok aşağı ve yukarı yönlü hareket olsa da, gelişmekte olan piyasalardan büyük bir sapma yok” dedi.

Bekle ve Gör

Aberdeen Asset Management ve Deutsche Bank stratejist ve portföy yöneticileri, Türkiye varlıklarına ilişkin bir tavsiyede bulunmak için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Deutsche Bank’ın Londra merkezli analisti Kubilay Öztürk, darbe girişiminin geçici bir şok yarattığını ve büyü bir makroekonomik etkisinin görülmeyeceğini söyledi. Öztürk, TL’de zayıflama beklediklerini ancak, satışların boyutunun tahmin edilmesinin güç olduğunu belirtti. Öztürk Türkiye tahvilleriyle ilgili olumlu kalmaya devam ettiklerini bildirdi.

Aberdeen Asset Management’tan Viktor Szabo, “Türkiye’deki durumun dramatik bir şekilde kötüleştiğini görmedikçe, uzun süreli bir satış görmeyiz” yorumunda bulundu. Aberdeen A.M. Türkiye tahvilleri konusunda “nötr”, TL’de “olumsuz” görüşe sahip. Szabo, “Türkiye, güçlü temeller ve jeopolitik durumun kötüleştiği bir durumda” dedi.

Bloomberg News