Bize Katıl
Yazılarım
Ziyaretçi Sayımız

Sayfalar

Sayfalar|Hitler |Tekiller

  • Son 24 saatte: 0
  • Son 7 günde: 0
  • Son 30 günde: 0
  • Şu anda: 0

Negatif faizli devlet tahvilleri ilk kez 10 trilyon doları geçti

Bloomberght – Tahvil fiyatlarındaki artışa paralel olarak getirisi sıfırın altında olan devlet tahvillerinin miktarı Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 5 artış gösterdi

Financial Times’ta yer alan habere göre, negatif getirili devlet tahvilleri ilk kez 10 trilyon dolar limitini aştı. Merkez bankalarının teşvikleri ve devlet tahvillerine yönelik artan yatırımcı iştahıyla negatif faizli devlet borçlanma araçları finansal piyasaların giderek daha fazla kısmını kapsıyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch verilerine göre Mayıs ayında, negatif getiriyle işlem gören devlet tahvili miktarı yüzde 5 artışla 10.4 trilyon dolar düzeyine çıktı. Fitch’e göre bu yükselişte İtalya, Almanya ve Fransa devlet tahvillerinin fiyatlarındaki yükseliş etkili oldu. Tahvil getirisiyle tahvil fiyatı ters hareket ediyor.

İlk olarak yüksek kredi notuna sahip kısa vadeli tahvilleri etkileyen negatif getirili tahvillerin yükselişi, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faizleri düşürmesi ve tahvil alım programları başlatmasıyla, Almanya 7 yıl vadeli Bundlarına ve 10 yıl vadeli Japonya tahvillerine kadar yayıldı.

Çarşamba günü AMB mevduat faizini yüzde -0.4’te sabit tuttuğunu duyurdu.

Fitch analisti Robert Grossman, “Merkez bankası hamleleri kesinlikle bu yükselişte etkili, ancak küresel çapta getiri arayışı, yüksek kaliteli menkul kıymet bulma isteği de bu tahvillerde olan bitenin bir parçası” yorumunda bulundu.

Grossman, bankaların sermaye tamponlarını yükseltmelerine yönelik regülasyonların da negatif getirili devlet tahvillerine kaçışı yoğunlaştırdığını söylüyor.

Portföy yöneticileri, emeklilik fonları ve sigorta şirketleri, vadeye kadar elde tutulması durumunda yatırımcısına negatif getiri sağlayan negatif faizli tahviller konusunda sıkıntı yaşıyor. Ancak, fon yöneticileri bu tahvillere ilgi gösteriyor çünkü merkez bankası satın almalarl tahvil fiyatlarını artırıyor.

Barclays verisine göre, ortalama faizi yüzde -0.1 seviyesinde olan Almanya devlet tahvili, yıl başından bu yana yüzde 4.2 getiri sağladı. Faizi yüzde -0.06 seviyesinde olan Japonya devlet tahviliyse aynı dönemde yüzde 5.2 getirdi.

Mayıs’ta Japonya ve İtalya negatif faizli tahvillerdeki artışa öncü oldu. İtalya’nın 3 aylık tahvillerinin getirisi bu dönemde sıfırın altına geriledi.

Negatif getirili tahviller devlet tahvilleriyle de sınırlı değil. Negatif faizden işlem gören şirket tahvillerinin miktarı, Tradeweb verilerine göre, 380 milyar dolara yükseldi.

Wells Fargo Investment Institute’de stratejist Sameer Samana, petrolde son dönemde sağlanan istikrar ve gelişmiş ülkelerde ekonomide kırılgan da olsa yaşanan toparlanmanın negatif getirili tahvilleri baskılayacağı konusunda iyimser.

Samana, “AMB ve BoJ, kısa vadeli faizleri negatif bölgeye indirerek bize yapabileceklerinin bir sınırı olduğunu söylüyor. Negatif faizin getiri eğrisinde daha ileri vadelere yayılması muhtemelen geride bıraktığımız bir süreç” dedi.