Küresel Piyasalar: Merkez bankaları yönü belirliyor
Bloomberght – Küresel piyasalarda, merkez bankaları kararlarının ardından hisseler yükselirken, tahviller ralli yaptı
Merkez bankaları, Fed’in gelecekteki sıkılaştırmanın hızını artıracağına ilişkin işaret vermeksizin faiz artırımıan gitmesinin küresel hisse senetlerini yükseltmesi ve tahvillere güçlü alım gelmesini sağlaması ile birlikte finans piyasalarının yönünü belirliyor. Dolar, Çarşamba günkü sert düşüşün ardından sakin seyrediyor.
Seul’den Jakarta’ya, hisse senetlerindeki ralliler, Standard & Poor’s 500 Endeksi’nin (S&P 500) dün son iki haftanın en hızlı artışını gerçekleştirmesinin ardından, MSCI Asya Pasifik Endeksi’nin 2015 ortasından bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına destek oldu. Hong Kong hisseleri, Çin Merkez bankası’nın (PBOC) Fedîn faiz artırımının ardından borçlanma maliyetlerini yükseltmesi sonrası kısa süreliğine kazancının bir kısmını geri verdi. Yen, Japonya Mwerkez Bankası’nın (BOJ) daha önce benzeri görülmemiş büyüklükteki parasal gevşeme programını değiştirmemesinin ardından fazla değişmedi. ABD’nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 2.5 seviyesinin altında seyrederken, altın ve Petrol kazançlarını genişletti.
Melbourne’de IG Ltd. baş piyasalar stratejisti Chris Weston, “Dünya iyiye gidiyor” dedi ve “Piyasalara coşkunun hakim olduğu yolunda işaretler var” şeklinde görüş bildirdi.
Fed, dünkü toplantısında, gösterge borç verme faizini çeyrek pua artırdı ve bu yıl iki faiz artırımı daha yapma konusundaki projeksiyonlarını sürdürdü. ABD hisse senetleri, Fed Başkanı janet Yellen’ın faiz kararı sonrası düzenlediği basın toplantısında, “basit mesajın ekonominin iyi gittiği” şeklinde olduğunu kaydetmesinin ardından kazançlarını genişletti. Yatırımcılar dünkü toplantıda faiz artırımına gidilmesini bekliyorlardı ve ABD Hazine tahvil faizleri ve dolar, Fed’in sıkılaştırmayı hızlandırabileeğine ilişkin işaretler verebileceği spekülasyonuna bağlı olarak yükselmişti. Bu beklenti ile yapılan işlemler Perşembe günü, Fed’in enflasyonu kontrol altına almaya yönelik çabalarında geride kalmadığını kaydetmesinin ardından tersine döndü.
Bu karardan sadece saatler sonra, BOJ para politikası konusunda değişikliğe gitmedi ve böylece ABD merkez bankası ile arasındaki politika ayrışması daha da büyüdü. Ekonominin yavaş bir şekilde iyileşmesi ve tahvil faizlerinin kontrol altında olması ile birlikte, BOJ, şimdilik harekete geçmedi. Bunlarla birlikte, PBOC, istikrarlı ekonomi ve üretim reflasyonunun bankaya Fed’i takip etme olanağı sağlaması ile birlikte borçlanma maliyetlerini artırdı. PBOC, açık piyasa işlemlerine ve orta vadeli borç verme imkanına uyguladığı faizleri yükseltti.
Piyasaların izleyeceği önemli olaylar şöyle;
*İngiltere Merkez Bankası, İsviçre Merkez Bankası, Endonezya Merkez bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da para politikası toplantıları var. Bu bankaların politika kararlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor.
*ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, göreve başlamasından sonra Asya’ya yapacağı ilk ziyarette Japonya, Güney Kore ve Çin’e gidecek.
Hisse Senetleri
*MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:04’te yüzde 1.2 yükseldi ve Haziran 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Endonezya, Tayvan ve Singapur’da hisse senedi gösterge endeksleri en az yüzde 0.8 yükseldi. Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi fazla değişmedi.
*Japonya’da Topix Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. Gösterge endeksş BOJ kararı öncesi yüzde 0.1 aşağıdaydı.
*Hong Kong’da Hang Seng Endeksi, PBOC’un adımı öncesi yüzde 1.6 kadar yukarıda syrediyordu ve karar sonrası kazancını yüzde 1.3’e daralttı. Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi, yüzde 2’ye kadar çıakrdığı yükselişini yüzde 1.7’ye indirdi.
*Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dün yüzde 0.8 tırmanarak 2,385.26 puan ile tüm zamanların zirvesine ulaştığı 1 Mart’tan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüzde 0.2 yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.