Bize Katıl
Yazılarım
Ziyaretçi Sayımız

Sayfalar

Sayfalar|Hitler |Tekiller

  • Son 24 saatte: 0
  • Son 7 günde: 0
  • Son 30 günde: 0
  • Şu anda: 0

Fitch: Türkiye’de efektif fonlama oranı enflasyona rağmen düşüyor

Bloomberght – Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Fitch, “Türkiye ekonomisi kredi notu bakımından benzerlerine göre daha hızlı büyüyor ve bazı dış göstergeler hala iyileşiyor, ancak yapısal reformların sekteye uğraması ve bazı siyasi bileşenlerde zayıflama bu trendlerin dayanıklılığının belirsiz olduğu anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
Fitch, Türkiye’nin kalıcı makroekonomik gelişiminde reformların kritik öneme sahip olduğunu ve para politikasında büyüme yanlısı eğilimin görüldüğünü söyledi.
Fitch raporunda, Türkiye’de faiz koridorunun tamamen üst koridordaki indirimlerle daraldığı ve efektif fonlama oranının enflasyona rağmen düştüğü belirtildi. Fitch, TCMB’nin genişlemeci para politikası uygulanması yönünde politik baskı altında kalmaya devam edeceğini savundu. 
Raporda,”Para politikasında büyüme yanlı eğilim açıkça görünüyor. TCMB Salı günü bu yıl 4. kez koridorun üst bandında indirime gitti. 2016’daki toplam faiz indirimleri 175 baz puan oldu. Her ne kadar yeni TCMB Başkanı Murat Çetinkaya yönetiminde planlanmış para politikası sadeleştirmesinin bir parçası olarak görülse de, faiz koridorundaki daraltmanın tümü üst bantta gerçekleşti. Faiz tabanı değişmezken, efektif fonlama oranı, inatçı bir biçimde yüksek seyreden çekirdek enflasyona rağmen, düşüyor” yorumu yer aldı.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin henüz reformlara olan bağlılığını göstermesi gerektiğini belirtti.
Fitch analistleri, “Düşen faiz oranları, GSYİH büyümesine öncülük eden tüketimi daha da destekleyecek. Tüketim aynı zamanda artan asgari maaş ve mülteci girişinden de destek buluyor” yorumu yer aldı.
Tüketimin öncü olduğu büyümenin ithalatı artırdığı, ancak bu büyüme modelinin bir yan etkisi olan cari açık etkisinin düşen petrol fiyatları sayesinde giderildiği raporda ifade edildi. Cari açığın daralmasına rağmen finansman ihtiyacının hala yüksek kalmaya devam ettiği belirtildi. Ekonominin aşırı ısınması ya da uluslararası yatırımcı algısının kredi notu üzerindeki uzun süredir devam eden zayıflıklar olduğu belirtildi.