Küresel piyasalar “Brexit” şoku sonrası soluklanmaya çalışıyor
Bloomberght – Uluslararası piyasalar, Cuma günü Brexit sonrası görülen kargaşanın ardından, kayıplarının bir kısmını geri almaya çalışıyor
İngiltere’deki Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin referandumdan “ayrılma” (Brexit) kararı çıkması sonrası meydana gelen sarsıntının artçı şokları, siyasi kargaşaya sahne olan haftasonunun ardından, finans piyasalarında etkisini sürdürüyor. Sterlin kayıplarını daha da genişletirken, Avrupa hisse senetleri en son Şubat ayında görülen seviyelere indi.
Sterlin, İngiltere’nin iki büyük partisinin içindeki kargaşa ve İskoçya’nın bağımsızlık referandumunu yenilemekten söz ettiği bir ortamda, aylar sürebilecek belirsizlikle ile birlikte, Cuma günkü rekor düşüşünü ardından kayıplarını yüzde 3.1daha genişletti. İngiltere hisse senetlerinin göstergesi FTSE 100 Endeksi, Brexit müzakereleri başlamadan bile önce, İngiltere’de iki büyük siyasi parti içinde anlaşmazlıkların artması sonrası, Avrupa hisse senetleri ile birlikte geri çekildi. İngiliz bankaları, rekor iki günlük düşüşe yönelmeleri ile birlikte, Avrupa bankaları üzerinde baskı oluşturdu. Güvenli liman niteliğindeki varlıklara gelen alımlar, altın ve ülke tahvillerini destekledi. Bakır değer kazandı ve çelik fiyaları Çin’de sıçradı.
Referandumdan Brexit yanlılarının zaferle çıkması Cuma günü finans piyasalarında sert sarsıntılar yarattı. Sterlin sert düşerken, yüksek getirili varlıklar geriledi. Küresel hisse senetlerinin toplam değeri 2.5 trilyon dolar eridi. İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere’nin ne zaman AB’den ayrılacağına ilişkin bir bilgi vermeksizin istifa etti ve İşçi Partisi’nde Jeremy Corbyn’in ekibinden en az 17 üye, lidere çekilme çağrısında bulunarak görevi bıraktı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Pazartesi günü Brüksel ve ardından Londra’yı ziyaret edecek ve referandumda “kalma” yanlılarının ağır bastığı İskoçya’nın başbakanı Nicola Sturgeon, İngiltere’den bağımsızlık için ikinci bir referandumun yapılabileceğini söyledi.
Londra’da CMC markets piyasa analisti Michael Hewson, “Oldukça dalgalı bir seyir devam edecek,” dedi ve “Bankacılık hisseleri sıkıntı çekmeyi sürdürecek” şeklinde görüş bildirdi.
Sydney’de Shaw and Partners kıdemli yatırım danışmanı James Audiss, “Çok zor bir hafta olacak,” dedi ve “Bir yatırımcı herhangi bir yönde güçlü bir görüş belirtmezse, oldukça volatil bir hafta olacak ve yatırımcılar bu koşularda pozisyon almaktan korkuyor” şeklinde görüş bildirdi.
Önümüzdeki günler ve haftalarda, merkez bankaları, volatiliteyi sınırlama ve kredi piyasalarının durmasını önlemeyi istemelerinden dolayı, dikkatleri üzerlerinde tutmaya devam edecek. Avrupa Merkez Bankası (AMB), Portekiz2in Sintra kentinde üç gün sürecek bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Bu toplantıda, AMB Başkanı Mario Draghi ve Fed Başkanı Janet Yellen konuşma yapacak. Almanya Başbakanı Angela Merkeş Pazartesi günü, İngiltere’nin AB’den ayrılma planını görüşmek üzere, Berlin’de AB Başkanı Donal Tusk ile bir araya gelecek. Cameron İngiliz parlamenterlere konuşacak.
Cuma günü referandumun kesin sonucunun açıklanması ile birlikte, “kalma” yanlılarının kazanacağı beklentisi ile referandum yaklaşırken riskli varlıklara yatırım yapan birçok yatırımcının ters pozisyonda yakalanmasının ardından, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, finans sistemine milyarlarca sterlin verebileceklerini söyledi. Avrupa Merkez Bankası, bankalara ihtiyaç duydukları tüm fonlamayı sağlayacağını duyururken, ABD’de Fed, finans piyasalarını “dikkatle izlemekte” olduğunu belirtti. Referandumdan Brexit sonucunun çıkması, vadeli kontrat verilerinin gösterdiği üzere, yatırımcıların gelecek ay faiz artırımı olasılığını yüzde 10 olarak görmelerine neden oldu.
Önemli para birimleri arasıdnda en kötü performans gösteren para olan Sterlin dolar karşısında, Cuma günkü yüzde 8.1’lik kaybın ardından, Londra saati ile 10:27’de 1.3235 seviyesine indi. Euro dolar karşısında, geçen seanstaki yüzde 2.4’lik düşüşünün ardından yüzde 0.9 daha zayıfladı. Norveç kronu dolar karşısında yüzde 2 değer kaybetti.