Mobil stratejisi olmayan bankaların geleceği yok
Finansgündem – Mobil stratejisi olmayan bankaların geleceği yok
Mobil finansal uygulama Moven’ın kurucusu Brett King, bankaları mobil hizmetler konusunda uyarıyor
Moven’ın kurucusu ve küresel finans kuruluşlarının strateji danışmanı Brett King, mobil hizmetlere ilişkin strateji geliştirmeyen bankalar için gelecek görmediğini söylüyor. King, “Geleceğin banka hesabı kesinlikle bir telefon üzerinde yer alacak ve bir plastik parçası, hesap numarası ya da banka ekstresi olmayacak. Sürekli olarak telefon üzerinde işlev göstermesi gerekecek” diyor.
Mobil finansal uygulama Moven’ın kurucusu ve küresel finans kuruluşlarının strateji danışmanı Brett King, mobil ödeme sistemleri konusunda sektörün önde gelen isimlerinden biri. 15 Ekim’de gerçekleşecek Card-tek’in CardSmart Bosphorus etkinliğine katılacak olan Brett King, bankacılık ile ödeme sektörünün geleceğine, değişimin kurumlar ve oyuncuları nasıl etkileyeceğine dair bir konuşma yapacak. Bu etkinlik öncesinde Brett King ile görüşerek sektördeki değişimi ve bununla birlikte kurumların dönüşecek iş modellerini konuştuk.
Brett King, “İş dünyasına ilişkin bir sonraki büyük değişim, tasarım ve yapay zeka deneyimlerinden kaynaklanacak. Özellikle gelecek 20 yıl içinde hizmet sektörü bu durumdan etkilenecek” diyor. King, işlerini mobile uygun stratejiyle tasarlamayan bankaların geleceğini görmediğini ifade ediyor. Brett King, sorularımızı aşağıdaki gibi yanıtladı:
Gelecekteki iş dünyasına dair yeni trendlerin tüketici davranışları üzerindeki yansımaları neler olacak?
Tüketici davranışları, daha önce hiç olmadığı kadar hızlı değişiyor. Bu durum teknolojinin benimsenip yaygınlaşması sonucunda oluşuyor. Hayatımızda daha fazla teknolojiye yer verdikçe, yeni teknolojiler giderek gözümüze daha az büyük bir değişim gibi gözükmeye başlıyor ve benimsenme döngüsü kısalıyor. Her gün giderek daha fazla bağlantı ve ilişki içinde yer alırken, teknolojiye giderek daha fazla bağımlı hale geliyoruz. Giderek teknolojinin de yeni veya heyecan verici olduğunu düşünmüyoruz.
Çünkü teknoloji artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Bu durumdaki dijital dünyaya doğmuş olanlar, dünyanın ebeveynlerinin beklediği gibi işleyiş göstereceği beklentisi içinde değil. Hatta ciddi ölçüde farklı beklentilere sahip ve işte bu da yerleşik oyuncuların ve geleneksel sektörlerin yüz yüze geldiği bir sorun.
Geleceğe kendilerini adapte etmek isteyen şirketler için bu noktada dikkat edilmesi gerekenler neler?
Esnek olup tüketici davranışlarına göre adapte olabilmeleri kesinlikle çok önemli. Ancak konu artık ürünler, hizmetler hatta kanallar ve pazarlama değil. Burada daha temel bir değişim var. İş dünyasına ilişkin bir sonraki büyük değişim, tasarım ve yapay zeka deneyimlerinden kaynaklanacak. Özellikle gelecek 20 yıl içinde hizmet sektörü bu durumdan etkilenecek.
Teknoloji ve tüketici davranışı finansal hizmetleri nasıl değiştirebilir? Şirketlerin iş yapış modelleri üzerinde bu değişikliklerin yansımaları neler olacak?
Temelde etkiler dağıtım düzeyinde yer alıyor. Burada müşteri deneyimini ve hizmetlerin sunumunu değiştirmekten söz ediyorum. Bir taraftan Bitcoin gibi uzun vadede finansal hizmetlerin bir boyutunu sekteye uğratabilecek teknolojiler ortaya çıksa da, birçok yeniden tasarlanmış deneyimler, yeni ürünler, yeni hizmet sunumları gibi unsurlar taşları yerinden oynatıyor. Örneğin Moven’da bizim müşteri edinme maliyetimiz yeni bir banka hesabı için müşteri başına 10 dolara düştü. Ancak AB’de Chase ve BofA benzer müşterileri edinebilmek için müşteri başına 300 dolar harcıyor. Bu, iş modellerinden çok, köklü müşteri deneyimi tasarımıyla ilgili.
Akıllı telefonların kullanımı artarken mobil ödeme yöntemleri de yükselişte. Şirketler kendilerini bu değişen finansal teknolojiye nasıl adapte edebilirler?
Afrika’da 13 ülkede insanlar geleneksel bir banka yerine mobil para hizmet sağlayıcısı üzerinden banka hesaplarına sahip oluyor. Bu muazzam bir değişim. Geleceğin banka hesabı kesinlikle bir telefon cihazı üzerinde yer alacak ve bir plastik parçası, hesap numarası, çek defteri ya da banka ekstresi olmayacak. Sürekli olarak telefon üzerinde işlev gösterebilmesi gerekecek. Sadece şubenin nasıl değişim göstereceğine odaklanmayın. Akıllı telefon üzerinde daha akıllı, etkileşimli, içeriksel bir banka hesabı yaratmayı düşünmeniz gerekiyor. Başlangıç noktanız bu olmalı.
Şirketiniz Moven ile mobil tabanlı bankacılık hizmetinin kurucusu olarak finans sektöründe mobilin geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Plastik kartlar, çekler, hatta nakit paranın kendisi ödeme yapmak için biraz saçma ödeme modelleri ve sıfır geri bildirim getiriyor. Ödeme ekosistemi, içeriğin ileri gitmesine odaklanmak. Ödeme öncesinde ve sonrasında ne oluyor, ödeme bağlamı ve içeriği bize ne bilgi sunuyor, benzeri ya da farklı ödeme senaryoları nasıl gerçekleşir? Moven’da az temas gerektiren, bütünüyle mobil bir akıllı banka hesabına odaklandık.
Uygulamayı indiriyorsunuz, üye oluyorsunuz ve iki dakika içinde temel bankacılık işlemlerini yerine getirebiliyorsunuz. Size kartınızı sunduktan sonra bu hesabınızı temel banka hesabı olarak kullanabilirsiniz. Gelecekte plastiğe duyulan ihtiyacı tamamen bitirebilmeyi ümit ediyoruz.
Finansal hizmetlere mobil araçların girmesiyle hangi trendin öne çıkacağını düşünüyorsunuz? Yeni bankacılık konsepti nasıl şekilleniyor?
Bir sonraki büyük gelişme akıllı saatler, akıllı gözlükler, içeriğe bağlı bildirimler, iBeacon teknolojisi gibi dağılmış içerik olacak. Daha çok içerik bazlı bir yaklaşım ve bireysel tercihler ön plana çıkacak. Sözünü ettiğim etkileşimlerin çoğu kişinin uygulama kullanması ile ilgili değil, anlık olarak odaklı ve çabuk içeriği sağlamanız ile ilgili olacak. Tam da bu yüzden Apple’ın akıllı saati, etkileşimleri 10 saniyenin altında tutacak şekilde tasarlanıyor.
“TÜRK ŞİRKETLERİNİN SUNDUĞU ÖDEME OPSİYONLARINDAN ETKİLENDİM”
İş yaşamındaki değişime kendilerini adapte etmeleri açısından dünyadaki ülkelerin şirketleri arasında bir fark var mı? Bu açıdan Türkiye’deki şirketleri nasıl buluyorsunuz?
Garanti, Turkcell, Akbank ve Yapı Kredi gibi şirketler oldukça öne çıkıyorlar. Türkiye, NFC’yi sistematik olarak benimseyen ilk ülkelerden oldu ve temassız ödeme açısından ABD’nin önünde. Buradaki çabalardan gerçekten etkilendim. Ayrıca Türkiye’deki lider teknoloji şirketlerinin ödeme sistemlerinde sundukları opsiyonlar ve bilgi ile çözüm platformlarından ciddi olarak etkilendim. Genç nüfusu ve yüksek seviyedeki mobil ile sosyal penetrasyonuyla, Türkiye bu alanda büyüme göstermek için harika bir konumda.