Bize Katıl
Yazılarım
Ziyaretçi Sayımız

Sayfalar

Sayfalar|Hitler |Tekiller

  • Son 24 saatte: 0
  • Son 7 günde: 0
  • Son 30 günde: 0
  • Şu anda: 0

Küresel Piyasalar: Hisse senetleri Çin enflasyonu ile düştü

Bloomberght – Uluslararası piyasalarda, Asya hisse senetleri, Çin’de üretici enflasyonundaki hızlı yükseliş ile birlikte geriledi

Hisse senedi piyasaları, Çin’de üretici fiyatları 2008’deki Pekin Olimpiyatları’ndan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirirken, tüketici fiyatlarının beklenenden daha yavaş arttığını gösteren veriler sonrası düştü.

Hong Kong’da Hang Seng Endeksi ve Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi, her ikisi birden bu ayın en hızlı düşüşünü gösterirken, Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerini içeren endeks 16 Ocak’tan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Japonya hisseleri erken saatlerdeki kazançlarının bir kısmını geri verdi. Beklenenden daha iyi çıkan ABD özel sektör istihdam verisi sonrası dolardaki yükseliş ve ABD Hazine tahvillerindeki düşüşün ardından, yendeki zayıflama Tokyo hisselerine destek verdi. Petrol üç ayın en düşük seviyesinden yükseldi ve altın düşüşünü dördüncü güne yaydı.

Capital Economis’in Çin ekonomisti Julian Evans-Pritchard, “Çin’in üretici fiyatları endeksi politika yapıcıları endişelendirmemeli, zira bu endeks, baz etkilerinden dolayı, bir ya da iki ay içinde zirve yapacak ve ardından gerileyecek,” dedi ve “Son dönemde yukarı yönde hareketin fazla olmaması, tüketici fiyatlarının üretici fiyatlarına ne denli duyarsız olduğunun altını çiziyor. Bu yıl, politikanın daha da sıkılaştırılmasının enflasyonun kontrol altına alınmasından ziyade kredi risklerinden dolayı yapılmasını bekliyoruz” şeklinde görüş bildirdi.

Analistler, ADP’nin dün açıkladığı Şubat ayı özel sektör istihdam verisinin yaklaşık üç yılın en büyük yükselişini göstermesinin ardından Cuma günü açıklanacka olan tarım dışı istihdam verisi için tahminlerini yükseltti. Fed’in Mart toplantısında faiz artırımına gitmesine neredeyse kesin gösüyle bakılıyor. ABD hisse senetlerinde boğa piyasası, tarihin en büyük seçim sonrası rallilerinden birinin gerçekleşmesinin desteği ile sekizinci yılına girdi.

Piyasaların bu hafta izleyeceği önemli olaylar şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin, mevcut fiyat baskılarının zayıf olmasından dolayı, parasal genişlemeyi (QE) bu yılın sonuna kadar koruması bekleniyor. AMB’nin politika duyurusu TSİ 15:45’te yapılacak ve Draghi bu açıklamadan 45 dakika sonra basın toplantısı düzenleyecek.

*ABD’de resmi istihdam verileri Cuma günü açıklancak. Tarım dışı istihdamın Şubat ayında, son altı ayın ortalamasına paralel olarak 200,000 artması ve istihdam büyümesindeki istikrarın sürdüğünü göstermesi bekleniyor.

Para Birimleri

*Offshore yuan yüzde 0.2 düşüşle Hong Kong saati ile 12:52’de 6.9276 seviyesine indi ve son iki ayın en düşük seviyesini gördü. Çin’de üretici fiyatları endeksi Şubat ayında yıllık yüzde 7.8 arttı ve Eylül 2008’den bu yana en hızlı artışını gösterdi. Tüketici fiyatları ise aynı dönemde yıllık yüzde 1.7 artış göstermesi beklenirken yüzde 0.8 yükseldi.

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günü yüzde 0.4 yükseldikten sonra yüzde 0.1 daha tırmandı.

*Güney Kore para birimi won dolar karşısında yüzde 0.9 düşerek 1,156.13 doalra geriledi. Japon yeni kayıplarının bir kısmını geri almasına karşın halen yüzde 0.1 aşağıda 113.51 seviyesindeydi.

Hisse Senetleri

*Hong Kong’da Hang Seng Endeksi yüzde 1 ile 1 Şubat’tan bu yana en hızlı düşüşünü gösterirken, Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.9 ile 27 Şubat’tan bu yana en büyük kayıbını yaptı. Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enetrprises Endeksi yüzde 1.5 geriledi.

*Güney Kore’de Kospi Endeksi erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi ve yüzde 0.1 geriledi. Japonya’da Topix Endeksi yüzde 0.3 tırmandı.

*Avustralya’da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 geriledi.

*Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin Çarşamba günü yüzde 0.2 düşmesinin ardından fazla değişmedi. Endeks 2017 yılında yüzde 5.5 yükseldi.

Tahviller

ABD’nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi son sekiz günde 25 baz puan yükseldikten sonra bir baz puan daha tırmanarak yüzde 2.57’ye ulaştı.

*Avustralya’nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 2.94 ile Aralık 2015’ten bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından yedi baz puan yükselişle yüzde 2.93’e geldi.

Emtia

*Batı Teksas Petrol ü (WTI) yüzde 0.6 yükselerek varil başına 50.58 doalra ulaştıç Kontrat dün yüzde 5’ten fazla düşerek 7 Aralık’tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

*Altın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,204.28 dolara indi ve düşüşünü üçüncü güne taşıdı.